A l’estiu tot lo mon viu.

Per Jordi González

Com tot el mon sap, a l’estiu tot lo mon viu. Els humans estem especialment interesats en la còpula i al cel no podria pasar menys. Clar que com en totes les époques de l’any, cal recordar que sempre tindrem a Zeus transformat en alguna cosa amb la finalitat de trajinarse a alguna altra cosa. Però a banda anem a tindre el cel repletet de bitxets i animalots diversos. Es el que te l’estiu. De manera que anem a posar-nos repelent i a la feina. Com sempre buscarem un cel ben fosc, si pot ser. No ens parem ací en com reconèixer les constel·lacions, ni tampoc en quins objectes contenten, per a això deurieu fer-vos en un planisferi. Ja més avant anirem fent entrades explicant qué vore a cada constel·lació.

vialacteaformigal

El primer que anem a vore al cel de l’estiu es una franja blanquinosa travesant de nord a sur.Es la nostra galàxia, vista des de dins. Es allò que es sol anomenar Via Làctia. I per què li deiem «camí de llet» a una cosa que podem vore al cel? En la mitologia grega Heracles (Hércules) era fill de Zeus (Júpiter) i Almecna, una mortal. Recordem que Zeus es conegut per follar-se tot allò que es movia – i potser fins i tot coses que no es movien. Dona igual que foren deus, deeses, inmortals, mortals o morts. Clar, al ser Almecna mortal, el pobre crio anava a ser-ho també, i Zeus li deuria tindre carinyo – o un bon record del revolcó – i volia que fora mortal. Per a conseguir-ho, el va dipositar damunt de la seua esposa «legal» Hera, a qui evidentment no li debia fer masa gràcia el tema; la qüestió es que el nen debia beure la llet dels pits d’Hera per tal d’aconseguir la inmortalitat. Aquesta es va destapar i va fotre el nen d’un «mamporro», fent que la llet dels seus pits – pits olímpics, si així volem vore-ho – es derramara per la bóveda cel·lest. Algunes pintures conegudes representen este moment, per exemple la de Rubens o la de Tintoretto.

El naixement de la Via LActea, de Tintoretto. Noteu que hi ha part de les constel·lacions de la Via Lactea estival representades: Cygnus, Aquila, el propi Heracles..

Aixi, ja tenim localitzada la Via Làctia. Però abans de seguir per ella ens desviem un poc cal al Oest. Debem localitzar una constel·lació en forma de trapeci. El que esteu veient es el cos musculat – no depilat, este encara no era modelno – d’Heracles. Les dues estrelles més separades son els muscles, les altres dues corresponen a la cintura.

Aci podem vore un del cúmuls globulars més grans del nostre cel, Messier 13. Be, per a vore’l necesstarem uns prismàtics, a simple vista cal un cel prou fosc. Als prismàtics apareix com un nubolet grisenc i redó. Penseu que esteu rebent llum de les afores de la nostra galàxia, llum que haurà viatjat ni més ni menys que 25000 anys fins aplegar als vostres ulls Només per això val la pena buscar un planisferi, uns prismàtics, una tumbona i una birra i intentar buscar-lo. Però com he dit abans, no és l’objectiu d’aquest article fer una guia del cel estival, només repasar la seua mitologia.

Seguim en la Via Làctia. Si mireu just al zènit en ple estiu, trobareu una constel·lació en forma de creu. Es el Cigne, Cygnus. ¿Quí és aquest animalot, per a estar en un lloc tant prominent del cel? Doncs ni més ni menys que Zeus, transformat per a seduir a Leda, cópula zoofílica de la que naixeria ni més ni menys que Helena de Troya. Clar, naixcuda de tal relació es normal que liara la que va liar. També segons una altra versió Seria Orfeo, transformat en plumífer després de la seua mort. Al seu costat es va colocar la Lira, constel·lació a la que correpon una de les estrelles més brillants del cel, Vega. La estrella que representa el bec del pardalot, Albireo, es una bonica doble que ja podeu vore amb prismàtics.

Si seguim baixant per la Via Làctia ens trobem amb la constel·lació del Àguila (Aquila). I si heu malpensat que es tracta de Zeus buscant més folló, no us equivoqueu. ¿Recordeu que Zeus era de moral un poc distraguda? Aquila es Zeus transformat per a transportat a Ganimedes, que debia ser un tio guapo i ben formaet, a l’Olimp. O siga, pa dur-se’l a casa i clav.. i tindre una apasionada nit d’estiu. Ja podeu anar fent-vos una idea de com s’entretenia esta gent sense televisió.

Bertel Thorvaldsen (1817), Museu Thorvaldsen, Copenhague.

I si baixem un poc més? Ens trobarem a Sagittarius, l’arquer. Normalment es dibuixa com un centaur, però aquesta volta no es Zeus eixit. Realment no està clar si era un centaur o un Sàtir, l’anomenat Croto, arquer i que compartia piset en les Muses, allà a Helicon. Pesonalment m’agrada més aqusta opció perquè podriem dir que Sagitario es Croto (val.. ja em flagele un poc per l’acudit cutre). El més interessant de Sagittarius es que quan mireu ahi estareu mirant al centre de la Via Làctia. Agafeu uns prismàtics. Senteu-vos en una tumbona o un sillonet còmode, la birra fresca al costat, i passegeu-vos per la zona. No fa falta cap carta estelar per descobrir un bon grapat de cúmuls i nebulosas. Aquesta gran quantitat d’objectes es deu precissament a que esteu mirant en direcció al centre de la nostra galàxia.

I una última història per ara. A l’oest de Sagittarius podreu trobar la constel·lació de l’alacrà, Scorpius. Aquesta constel·lació és de les poques en les que es pot vore clarament la seua forma. L’estrella principal, Antares, es una gegant roja a la que podreu vore-li clarament el seu color. Be, aquest estiu en veritat li lleva lluentor la presència de Mart al costat. De fet aquest 2016 hi han dos intrusos en la zona que us poden comfondre: Mart, molt brillant i de clar color roig, i Saturn, menys brillant i situat més a l’est. Scorpius i Orion tenen una història conjunta interessant, però eixa la deixem per a més avant.

Post Data: en Internet podeu trobar molts planisferis per a intentar identificar aquestes constel·lacions, però també teniu la opció de diverses app per a mòbils i Stellarium per a PC.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s